Vad är mobildata?

Mobildata är en viktig funktion som mobilägare kan justera genom att slå på eller av i syfte att begränsa appar och andra tjänster på mobilen från att använda mobilnätet för att ansluta till internet. Det innebär att du kan slå på din mobildata när du önskar att använda appar och tjänster, när du inte har wifi tillgängligt. I en del situationer kan detta leda till att du blir debiterad för användning av vissa funktioner och tjänster. Detta beror på vad som är avtalat med din operatör. De funktioner och tjänster som kräver mobildata är när du surfar på nätet och använder appar och andra funktioner som kräver internet. Vanligtvis talar man om GB i samband med mobildata, och det beror på att mobildatan mäts i gigabyte, alltså GB som förkortning. Du får mobildata, surf, när du köper ett mobilabonnemang, och detta behöver du för att kunna använda appar och funktioner som kräver internet när du inte har tillgång till wifi. 4G eller 5G är exempel på nätverk som tillhör din operatör, som telefonen kopplar upp sig till när du använder mobildata.

Hur mäter man mobildata?

Storleken på bland annat hårddiskar mäts i GB. Din hårddisk är möjligen 20, 40, 80, 120 eller mer GB om du har en lite nyare dator. Om du har en äldre maskin blir storleken mycket mindre, möjligen mindre än 1 GB. Ju mer utrymme du har på din hårddisk, desto mer data kan du spara. Du behöver inte en så massiv hårddisk om du bara använder Word. Om du däremot laddar ner filmer och sparar mycket bilder och musik kan det vara fördelaktigt att ha lite extra lagringsutrymme. Mängden surf du behöver för ditt mobilabonnemang eller kontantkort är högst personligt, och en mängd olika faktorer spelar roll. Prenumerationer nämner normalt hur många GB som ingår, och mer surfing köps ofta i GB. Så vad är GB egentligen? Det står för Gigabyte och används för att beskriva en datamängd. Det är samma sak som 1024 MB (Megabyte).  

Varför behöver man mobildata?

När du inte har tillgång till wifi behöver du mobildata för att kunna använda appar och funktioner som kräver internet. Telefonen ansluter till operatörens nätverk, till exempel 4G eller 5G, vid åtkomst till mobildata. Som tidigare sagt är mobildata hur du kommer åt internet. Storleken på mobildata mäts i gigabyte, förkortat GB. När du bläddrar fram till flera mobilleverantörer kallas mobildata dock för att surfa. Som ett resultat kommer du att se flera erbjudanden för "2GB surfing" eller "obegränsad surfing." Du kommer att få en förutbestämd surfpott om du ansluter dig till ett mobilmedlemskap. Så du betalar för surfandet du kommer att göra under hela månaden. Du kan välja ett medlemskap baserat på hur mycket surf som täcks. Köper du ett kontantkort ingår dock inte mobildata utan måste köpas separat. Du kan vanligtvis köpa några gigabyte surftid, eller helt enkelt ladda om ditt kontantkort med pengar och betala för de megabyte (mindre del av gigabyte) du använder.

Hur mycket kostar mobildata?

Mobildata är alltså den surf som ingår när du köper ett mobilabonnemang. Inom EU/ EES gäller fri roaming. Det betyder alltså att du inte behöver betala något extra för att surfa via roaming i de länderna. De flesta operatörerna har ett slags tak på hur stor del av surfen du får ta med dig på resan. Hos Telenor har mobildata beräknats ha den billigaste mobildatan på 289kr, medan hos Telia kostar mobildatan 589 kr, vilket anses vara det dyraste.

Hur fungerar mobildata?

Mobildata är som sagt det internet du använder för appar och tjänster när du inte har tillgång till wifi. När du väljer ett mobilabonnemang eller kontantkort bör du bli informerad av din operatör hur mycket du kan surfa på internet, och detta mäts i mobildata. Ju mer mobildata du har, desto mer kan du surfa på nätet. Hur mycket mobildata som faktiskt behövs varierar från person till person. Någon som surfar fem timmar om dagen och streamat videor och filmer behöver mer än andra naturligtvis. Det finns alltså olika sätt att hålla dig uppkopplad, antingen via wifi, från den platsen du är på, eller så har du 3G, 4G, eller 5G, som är från din operatör. När du är utomlands i ett land utanför EU / EES kan du behöva använda egna mobildata om du inte har tillgång till wifi. Detta kan naturligtvis bli dyrt beroende på operatör. Därför är det bra att stänga av roamingen vid en sådan resa.

Innehållsförteckning
crossmenu